Чи варто використовувати PHP в 2018? 2018-06-18

    Однією з причин негативної репутації РНР є те, що за час його існування створилась ціла спільнота розробників, які не оцінили можливості та засоби, які надає ця мова. Склався неправдивий стереотип про здібності РНР-розробників, адже документація була бідна, а питань у новачків виникає дуже багато. Проте за роки свого існування РНР значно змінилась як у плані синтаксису, можливостей та потужності. Зрештою, сьогодні існує безліч форумів, сайтів, підручників для освоєння.

   Легше осягнути затребуваність, якщо подивитись на цифри: більше 80% сайтів у світі написані на PHP, з яких 27,5% використовують WordPress, 3,3%  Joomla, 2,2% - Drupal, 1,2% Magento. Якщо не брати до уваги CMS платформи, все одно залишиться майже половина сайтів, яка в будь-якому разі потребує допомоги PHP-розробників.

Якщо дивитись на зарплати розробників, то вони теж не стають нижчими, і залишаються конкурентними.


А як вам той факт, що РНР залишається серверною базою для таких гігантів як Facebook, Wikipedia, Yahoo, Flickr, SourceForge, Tumblr і т.д. ?

 

   Найбільше бруду було вилито на 5.х версії РНР. Що ж спричинило це? Обмеженість функціоналу, низька продуктивність, велика кількість непотрібного коду. Проте, слід зауважити, що версія 7 вийшла вже більше ніж 2 роки тому, і перейти на неї встигла велика частина інтернет-користувачів і розробників. Це те ж саме, що жалітись на якісь операційної системи, використовуючи її версію 2000 року. Слід усвідомлено ставитись до технічних аспектів, та йти в ногу з часом.

 

   Наступною перевагою, яка так і манить є багатий спектр фреймворків, серед найвідоміших є  Laravel, CodeIgniter, Symfony, Yii. Станом на сьогодні всі вони є підтримувані, популярні і використовуються розробниками. Тому перехід на 7 версію став таким легким і безболісним, особливо для тих, хто так жалівся на 5.  

 

PHP - це справді крута мова, адже вже з перших уроків ви навчаєтесь робити прості, але корисні речі. При вивченні інших мов, наприклад C++ , треба починати з малого - контейнери даних, змінні, структури, класи, ООП, конструктори, деструктори… поки дійде до реальних проектів і корисних речей, вам вже дуже набридне це переобтяження неправктичними речима. У РНР навпаки - синтаксис настільки простий та інтуїтивний, що навіть початківцю не буде складно самому  освоїти певні базові навички. Звісно, все це стосується найновішої версії .

 

Скільки б ми тут не роздумували, не наводили аргументів, факти залишаються фактами: РНР все ще  безумовний лідер серед засобів створення серверної частини сайтів. Дуже багато сайтів використовують саме цю мову, вона розвивається і вдосконалюється. Тому немає сумнівів, що РНР можна і треба застососувати, щоб іти в ногу з часом.